מערכת סולארית מרכזית (הספקת מים קבועה) לכל 32 הדירות בבניין!


מערכת סולארית מרכזית
תפקיד המערכת סולארית בבניין שלנו לספק מים חמים לכל הדירות בעלות אפסית כמעט!! (פרט לעלויות תחזוקה שוטפת של המערכת) החסכון בחשמל לכל משפחה נע בין 200 ש”ח ל 450 ש”ח לחודש! בהתאם לגודל המשפחה ותדירות השימוש במים החמים. המערכת דורשת תחזוקה שוטפת כל הזמן! להחלפת צנרת חלודה ונוזלת, החלפת קולטי שמש, החלפת משאבות סחרור כל כמה שנים ועוד. צנרת המים החמים נוטה להחליד ולצבור אבנית מהר יותר מצנרת מים קרים ולכן תדירות התיקונים בצנרת המערכת הסולארית גבוהה יותר מצנרת מים קרים.
המערכת מורכבת ממספר חלקים חשובים;
הקולטים – אצלנו בגג מותקנים 42 קולטי שמש! שתפקידם הקולטים לחמם את המים הזורמים בתוך הצלעות בעזרת השמש, המים בקולטים יכולים להתחמם לטמפרטורה של כ 90 מעלות! תלוי בעוצמת השמש באותו יום, הקולטים בגג הבניין שוכבים באלכסון על גג משופע שנבנה במיוחד עבורם כדי לחשוף אותם למקסימום חום של קרני שמש. הקולטים מחוברים אחד לשני בטור בגושים של 3-4 קולטים בגוש אחד במערך של 4 שורות. בגלל הקרבה לים ובעיות של חלודה אבנית ורקבון יש צורך כל כמה שנים להחליף קולטים שנוזלים. לא ניתן להחליף קולט שהתקלקל בקולט מדגם אחר ובגודל שונה ולכן בדרך כלל מחליפים 3-4 קולטים שנמצאים באותו גוש כדי שהחיבורים ביניהם יתאימו ב 100%. העלאת הקולטים החדשים לגג מתבצעת בעזרת מנוף שחברת סולרית שוכרת.
משאבות סחרור – תפקיד משאבות הסחרור להזרים מים חמים אל צינורות המוליכים אותם לדירות, משאבות הסחרור מחוברות למערכת פיקוד חכמה שבודקת את מצב המערכת בעזרת גששים המותקנים במספר מקומות בצנרת מים חמים, כאשר המערכת מזהה את הטמפרטורה הנכונה היא שולחת פקודה חשמלית למשאבות והם מתחילים לפעול עד אשר הם מקבלים ממנה פקודה להפסיק את פעולתם וחוזר חלילה, בחדר המשאבות בגג ישנם 4 משאבות סחרור, 2 בצד הדרומי ו2 בצד הצפוני של הבניין, כל משאבה מזרימה מים חמים ל 16 דירות בבניין, משאבות הסחרור עושות את העבודה הקשה ביותר במערכת ולכן חשוב לרכוש משאבות בעלות אמינות גבוהה וכושר שרידות לאורך שנים ושל יצרנים איכותיים וידועים (לא סיני!). המשאבות שהורכבו בגג הם מסוג DAB XM180 של יצרן איטלקי עלות של כל משאבת סחרור המתאימה למערכת שלנו היא בין 1,900 ש”ח ל 2,500 ש”ח תלוי ביצרן ואיכות המשאבה ועלות הפירוק וההרכבה.
מיכל ההתפשטות – תפקיד מיכל ההתפשטות לספוג לתוכו את הלחצים הנוצרים במערכת כאשר השמש זורחת והמים בקולטים ובצינורות מתחממים, המים שמתחממים מתפשטים לכל הכיוונים ולוחצים בכוח רב על הצינורות ועל המשאבות, אם לא היה להם מקום לפרוק בו את הלחצים, בחדר המשאבות מורכבים 2 מיכלים של 24 ליטר שעובדים במקביל, במקרה שמיכל אחד התקלקל המערכת תוכל להמשיך לעבוד זמן מוגבל עם מיכל אחד עד להחלפתו בחדש. עלות של מיכל חדש כ 260 ש”ח ללא הרכבה ומשלוח בהזמנה מיוחדת. וועד הבית רוכש את המשאבות ואינסטלטור מרכיב את המשאבה
דוד מים חמים בכל דירה -דוד המים החמים ממוקם בכל דירה בבניין ותפקידו לאגור מים שמתחממים על ידי מגע עם הצנרת בה זורמים מים חמים, לדוד הביתי של מערכת סולארית מרכזית (נקרא גם דוד מחליף חום) יש 2 כניסות של מים ו 2 יציאות של מים, כניסה ויציאה של המערכת המרכזית ובנוסף כניסה ויציאה של המערכת הביתית הפרטית, המים חמים של המערכת המרכזית נכנסים לתוך הדוד וזורמים בתוכו בתוך צינור מסולסל בצורת סיפרלה ומחממים את המים הקרים הנמצאים כבר בדוד תוך כדי זרימתם בצורה מעגלית ספיראלית. המים של המערכת המרכזית חוזרים למערכת לאחר סיום פעולתם. בזמן שימוש במים חמים בזמן מקלחת או שימוש בייתי אחר המים חמים יוצאים מהדוד ובמקומם נכנסים מים קרים מהמערכת הבייתית. בתרשים המצורף ניתן לראות בצד שמאל כניסה ויציאה של המערכת המרכזית ובצד ימין כניסה ויציאה של המערכת הפרטית בתרשים מצד שמאל. כיווני הכניסה והיציאה מסומנים בתרשים עם חצים בצבע אדום למים חמים וצבע כחול למים קרים.
לחץ כאן לקבלת : תרשים מבנה הדוד הביתי בכל דירה בבניין
שסתומי אוויר – שסתום אוויר, תפקידו להוציא אוויר מהמערכת הסולארית, היות ואוויר במערכת הסגורה האוויר גורם להפרעות בחימום המים וזרימתם בצורה תקינה במשאבות. בזמן תקלה או פירוק קולטים או משאבות חודר אוויר למערכת ויש צורך לנקז את האוויר מהמערכת, האוויר הכלוא במערכת בדרך כלל עולה למעלה לקולטים ומחפש מוצא החוצה, שסתומי האוויר הנמצאים בין הקולטים משחררים את האוויר החוצה מהמערכת. השסתום “יודע” לשחרר רק את האוויר ולא את המים החמים שנמצאים במערכת.
ברזי ניקוז – תפקידו של ברז הניקוז לנקז מים חלודים ומשקעים שמצטברים בתחתית המערכת ומפריעים למערכת לפעול הסולארית המרכזית לפעול באופן תקין, כאשר יש סתימה במערכת בגלל משקעים ופסולת שנוצרת בתוך הצנרת המים לא זורמים מים חמים במערכת ולכן דודי המים חמים בתוך הדירות לא מתחממים למרות שהקולטים והמשאבות עובדים תקין. כדי לפתור את הבעיה יש לפתוח את ברז הניקוז כל שבועיים, וכאשר יש תקלה יש לפתוח את הברז בצד שאין בו מים חמים עד ליציאת מים נקיים מהמערכת והבעיה תיפתר. לכל דירה בקומה ראשונה יש ברז ניקוז ותפקידו לנקז את המערכת הסולארית של 8 דירות באותו הצד. (המערכת הסולארית מחולקת ל 4 חלקים ובכל חלק יש 8 דירות)3-4